יעל במטבח • הדרך הארוכה לאזני המן מדהימות

    יעל איבר No Comments on יעל במטבח • הדרך הארוכה לאזני המן מדהימות
    23:36
    13.05.24
    נתי קאליש No Comments on פרסום ראשון: מי יהיה הממשיך? נחשפת צוואתו של האדמו"ר מביאלה

    התכניות האחרונות

    ארכיון תוכניות

    פוסטים אחרונים

    תגיות

    אודה ולא אבוש, חובבת המטבח אני. אם נדייק אוהבת המזון אני.

    משמע, אני נהנית לאכול ולרקוח במטבח, גיליתי שגם אפייה מעניקה לי ים הנאה ושמחה.
    עיקר השמחה הוא דווקא, כשאת מביטה בחרדת קודש, במישהו שעומד לתת ביס בפרוסת העוגה שהכנת, ואת מחכה נרגשת לשמוע את התשובה. עד שאני שומעת את הפה המהמהם, כשהוא גדוש בפירורי עוגה, שאומר שהעוגה ממש טעימה, אני לא נרגעת. מיד אח"כ עוטף אותי גל גדול של שמחה.

    אין אושר גדול יותר, מלהאכיל אנשים והם שמחים.

    כל מאפה חדש שאני מנסה, הוא בבחינת התגלות, אבל משניסיתי, יותר אני לא חפצה לעשותו בשנית, בבחינת: "been there, done that".

    בשל חג הפורים המתקרב ובא, וגם בגלל תחרות אוזני ההמן שהכרזנו עליה בתוכנית "ניחוחות שבת", אותה אני מגישה יחד עם השפית מירי זורגר. החלטתי ללכת על המהלך האמיץ של הכנת אוזני המן בפעם הראשונה.

    כיוון שאני יודעת שהמתכונים של קרין גורן הם תמיד מעולים, אמרתי לעצמי, שעבור ניסיון ראשון, כדאי להתחיל איתה. כיוון שעם המתכון של קרין ודאי אצליח, וכך היה.

    הלכתי על אוזני המן במלית של פרג, כי אי אפשר לו לחג הפורים בלא אוזני המן במלית מסורתית של פרג.

    כמובן, שא"א אפשר לו למתכון בלא שינויים קלים, בבצק לא העזתי לגעת, כיוון שלא למדתי מעולם הנדסת מזון. בתחום הזה של שינוי רכיבי בצק, אני אתן למומחים לטפל בנפלים. כשזה נוגע לבצק, אני פועלת ע"פ הספר. לא משנה במאית הגרם, הכול אני שוקלת, מסתכלת שלוש פעמים לפחות במתכון. ואם לא קורה איזו פאשלה הרת אסון, שבד"כ דווקא כן מתרחשת, הכול עובר על מי מנוחות והמאפה יוצא פריך ונימוח, או יציב וקריספי, הכול ע"פ המתכון.

    את הרעיון לשינוי המלית קיבלתי גם מקרין גורן, היא נותנת מלית פרגית קלאסית, אך מציינת כי אם חשקה נפשכם, בשדרוג המלית, ניתן לקנות אחת מוכנה ונקבה בשם של מותג.

    למה לי ללכת על מלית מוכנה משודרגת? הלוא לאותה קרין גורן ישנו מתכון לפאי פרג מושלם, שהמלית שלו מושלמת! חישבתי את הכמות היחסית במתכון פאי הפרג, המרתי אותו למתכון הנוכחי, וקיבלתי מלית משובחת של פרג לאוזני ההמן הפריכים של קרין.

    עד כאן הכול תקין, רק ששכחתי לקחת בחשבון, שאם אני מוסיפה תפוח עץ וצימוקים ועוד דברים טובים למלית הפרג הקיימת, אני למעשה מגדילה את מסת המלית. לא אמרתי נואש ושמתי כפית גדושה של מלית בכל אוזן ואוזן (בכל עיגול בצק, שנסגר למשולש). הכמות גדשה את הבצק ולא נתנה לו את המראה הקטן והמהודק, אבל הטעם היה נפלא. מהכמות של אוזני ההמן שבמתכון יצאה כמות של כ- 50 אוזני המן, שברובם מצאו את דרכם אל אולפני הרדיו. האוזניים חוסלו במהירות וביעילות, גם על ידי כאלה שאינם אוחזים מפרג כמלית אופציונאלית באוזני המן, ועבורם הומצאה מלית השוקולד או התמרים.

    אז נשארה כמות של מלית פרג שהוכנסה למקרר, אבל מה עושים איתה? עוד נגלה של בצק לאוזני המן? אבל רק אתמול הכנו אותה (משעמם, כבר אמרנו). הפיתרון נמצא בדמותו של השף סטפן לייק, במסגרת אחת התוכניות החדשות שלנו ברדיו קול-חי, צפיתי בסדנא שלו בה הוא מכין שמיניות של פרג, שהיו נראות משגעות וגם ערבו לחיך. מיד ניגשתי להכנת הבצק ומילאתי את הבצק המדופדף של סטפן במלית הפרג המשודרגת של קרין גורן.

    אלא מאי? שלא לקחתי בחשבון, שהמלית שבה השתמש סטפן לייק הייתה חלקה למשעי, ואילו המלית שלי, בשל תוספת תפוחי העץ, הצימוקים ושברי הביסקווטים הייתה פחות חלקה. ובכל זאת יישמתי אותה על הבצק בקלות יחסית, בעזרת הפלטה הנהדרת מפלסטיק (לא צריך לבזבז כסף על פלטות מנירוסטה בעלות מבהילה של 100 ש"'ח, או למעלה מזה). בשלב השימוש בגלגלת הפיצה שחתכתי מהבצק, רצועות רצועות. מלית הפרג הנפלאה שהכנתי החלה לקבל חיים משל עצמה, ולברוח ממסגרת הבצק. המתכון של סטפן מספיק לכ- 15 שמיניות, כיוון שאני רציתי יותר חתיכות, חילקתי את רצועות הבצק הכפולות פעם נוספת, באמצעיתן ויצרתי עיגולים. העיגולים יצאו מרהיבים וטעימים, גם אם פחות מלאים במלית.

    ועוד דבר, המתכון מופיע חלבי, עם חמאה עם חלב, אל תוותרו!

    מה שבטוח, שאחרי כל כמות אוזני ההמן, ועיגולי הפרג, אני עם פרג סיימתי לפורים הקרוב.

    וכעת למתכון:

    אוזני המן של קרין גורן

    כמות: 40 – 50 אוזני המן

    חומרים:

    לאוזני המן:

    200 גרם חמאה קרה חתוכה לקוביות
    2 כוסות גדושות קמח (300 גרם)
    1/2 כפית אבקת אפייה
    1 שקית אבקת סוכר (100 גרם)
    1 כפית תמצית וניל
    1/4 כפית מלח
    1/4 עד 1/3 כוס חלב (לי הספיקה רבע כוס)

    למלית:

    לפי הטעם, יש מגוון אופציות

    לקישוט:

    אבקת סוכר

    אופן ההכנה:

    אוזני ההמן:

    1. במעבד מזון מעבדים חמאה עם קמח, אבקת אפייה, אבקת סוכר, תמצית וניל ומלח לתערובת פירורית.
    2. מוסיפים את החלב ומעבדים רק עד לקבלת בצק אחיד – מוסיפים בהתחלה רק רבע כוס חלב, ואם הבצק עדיין פירורי ויבש מוסיפים את יתרת החלב. משתדלים לעבד כמה שפחות.
    3. עוטפים את הבצק בניילון נצמד ומצננים במקרר למשך שעה – שעתיים.
    4. מחממים תנור ל- 180 מעלות.
    5. מרדדים על נייר אפייה מקומח לעלה דק, בעובי 3 מ"מ, קורצים לעיגולים, מניחים כפית מלית במרכז כל עיגול וצובטים את השוליים לקבלת צורת אוזן המן.
    6. מעבירים לתבנית מרופדת בנייר אפייה ואופים בתנור למשך 15 – 20 דק', עד ששולי העוגיות זהובים והעוגייה עדיין בהירה.

    מליות לאוזני המן:

    מלית פרג:

    החומרים:

    1 כוס חלב
    ¾ כוס סוכר
    2 כפות דבש
    200 גרם פרג טחון
    25 גרם חמאה
    קליפה מגוררת מלימון אחד
    2 – 3 כפות פירורי פתי בר או שקדים טחונים

    אני הוספתי למלית עשירה יותר:
    1/4 כוס צימוקים קצוצים
    1/2 תפוח עץ קלוף ומגורר גס

    אוזני המן

    אופן ההכנה:
    1. בסיר מרתיחים את החלב, הסוכר והדבש.
    2. מוסיפים את הפרג הטחון, ומבשלים במשך 2 – 3 דקות על אש נמוכה עד שהפרג סופח מהנוזלים.
    3. מסירים מהאש ומערבבים פנימה את החמאה.
    4. מצננים ומוסיפים את גרידת הלימון, ואת פירורי העוגיות או שקדים טחונים.

    מלית נוטלה:

    כאן צריך להסמיך את הממרח עם "חומר יבש" כדי שלא יגלוש במהלך האפייה – אני מחממת את ממרח הנוטלה כמה שניות במיקרוגל לריכוך, שיהיה נוח לערבוב, ומוסיפה פנימה פירורי פתי בר, פירורי עוגת שוקולד אם יש לי או אגוזי לוז קצוצים גס, עד שהמרקם של הממרח מסמיך.

    מלית שוקולד חלבה:

    מערבבים הרבה חלבה מפוררת או שערות חלבה לממרח שוקולד (עד שהמרקם מסמיך). מערבבים פנימה קצת עוגת שוקולד מפוררת או פירורי עוגיות.

    מלית תמרים ואגוזים:

    מערבבים ממרח תמרים עם מעט קינמון ואגוזים קצוצים.

    מלית ריבה ואגוזים:

    מערבבים ריבת פובידל או ריבה אחרת שאוהבים עם אגוזים קצוצים. אם הריבה קשה לערבוב מחממים קצת במיקרוגל. קחו בחשבון שמלית ריבה קצת יותר בעייתית באפייה, קצת נוזלת החוצה והאוזניים יוצאות שטוחות יותר, אבל עדיין מעולות בטעמן.

    מלית אגוזי לוז:

    החומרים:

    1 כוס חלב
    1 כוס סוכר
    20 גרם חמאה
    1 כוס גדושה אגוזי לוז קלויים וטחונים
    1 כפית תמצית וניל
    פירורי עוגיות פתי בר (במקרה הצורך להסמכת מרקם המלית)

    אוזני המן

     

    אופן ההכנה:

    1. מרתיחים את החלב והסוכר, ומוסיפים את החמאה ומערבבים.
    2. מוסיפים את אגוזי לוז הקלויים והטחונים ואת תמצית הווניל.
    3. מצננים, ואם המלית עדיין נוזלית מדי אחרי הצינון מוסיפים עוד אגוזים טחונים או עוגיות פתי בר טחונות, עד למרקם סמיך.

    מלית מייפל פקאן:

    החומרים:

    ¾ כוס אגוזי פקאן טחונים
    ¼ כוס סוכר
    2 כפות סירופ מייפל
    1 חלבון ביצה

    אופן ההכנה:

    מערבבים את כל חומרי המלית.

    אוזני המן

     



    0 תגובות